Vad är Myo-inositol och D-chiro-inositol?

Inositol har en viktig roll för cellernas struktur och signalfunktioner – viktiga funktioner som tillsammans styr kroppens förmåga till ägglossning och viktkontroll.

Inositol är ett vitaminliknande ämne som trots att det inte är ett eget vitamin ibland omnämns tillhöra familjen av B-vitaminer.

Inositol förekommer naturligt i kroppen liksom i vissa livsmedel som havre, vetegroddar, kli, limabönor, russin, jordnötter och kål.

Myo-inositol och D-chiro-inositol, är två former av inositol som med hjälp av ett enzym skapas i kroppen.

Donaferty innehåller fördelning 40:1 av Myo-inositol och D-chiro-inositol vilket motsvarar kroppens normala ratio.

Det finns vetenskaplig forskning kring Myo-inositol och D-chiro-inositol. De har studerats var för sig och i kombination för dess möjligheter att påverka flera viktiga funktioner i kroppen som av någon anledning inte fungerar normalt.

Studier har genomförts bland annat på grupper som lider av insulinresistens och infertilitet. Positiva resultat har påvisats för luteiniserande och follikelstimulerande hormonproduktion, glukos och insulinhantering.

Generellt anses Myo-inositol, D-chiro-inositol och folsyra vara väl tolererat vid rekommenderad dos.

Inositol har dokumenterad effekt vid PCOS1-6.

PCOS – Polycystiskt ovarialsyndrom

PCOS innebär att du har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna och samtidigt ofta mycket testosteron i kroppen. PCOS kan göra att du sällan eller aldrig har mens, får mycket finnar, mycket hår på kroppen och har lätt för att gå upp i vikt. Du kan ha PCOS utan att ha några besvär, men om du har det, finns det hjälp att få.

Vanliga symtom på PCOS är att:

  • Du sällan eller aldrig har mens.
  • Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren.
  • Du har finnar.
  • Du har lätt för att gå upp i vikt.
  • Du har svårt att bli gravid.